Mamatalks: Sebepéče pro těhotné

Olivie, součást našeho Byssine content týmu, je maminkou desetiměsíčního Gabriela. Ve svých #mamatalks s vámi bude sdílet své osobní pocity a zkušenosti od počátku těhotenství. Naší mini sérii zahajujeme sebepéčí v době rozbouřených emocí, kdy se zařadila mezi "mamas to be".

Kdyby se mě někdo zeptal, co pro mě bylo během těhotenství nejdůležitější, jednoznačně bych odpověděla sebepéče

Oznámením jiného stavu jsem se totiž ocitla nejen ve víru svých intenzivních emocí, ale taky pod záplavou zkušeností jiných lidí, rad a doporučení a do toho všechno se trochu prohloubil pocit zranitelnosti. Věděla jsem, že budu potřebovat poradit a inspirovat se přístupem zkušenějších. Nejdůležitější pro mě ale bylo neztratit svou vlastní hlavu a přirozenou intuici, pečlivě si vybírat zdroje informací, koho poslouchat, koho neposlouchat a nakonec se spolehnout sama na sebe a svoje tělo. Pečovala jsem o sebe ještě víc než normálně a vyplatilo se to - měla jsem krásné bezproblémové těhotenství i porod. 

No. 1 v sebepéči je jednoznačně strava a pohyb, o tom se ale dočtete všude a každému z nás taky vyhovuje něco jiného. To, co mi dodávalo (a stále dodává) extra dávku energie, motivace a vytahuje mě z vln pochybností, jsou moje pečující rituály v koupelně. Aromaterapie, hydratace a čas pro sebe dokážou zachraňovat. 


Pro mladou slečnu, která neměla na mateřství ani pomyšlení jsou dvě malý čárky na těhotenským testu dost velká čára přes rozpočet. Vlastně ta největší ve většině směrech. Neuměla jsem si sama sebe představit jako mámu, ale ukázalo se, že na všechny důvody  “proč zrovna teď není ten správnej čas” existuje ozvěna “proč to nakonec přišlo v ten správnej čas”. 

“Ten správnej čas” u mě totiž obecně znamenalo věci spíš odkládat. Člověk pak stagnuje, pochybuje nad každým svým rozhodnutím a to zabíjí nejen kreativitu, ale i sebedůvěru. Naopak přijmout zodpovědnost a ponořit se do přítomnýho okamžiku je mnohem větší výzva. Teorie je, že čím náročnější cesta, tím sladší jsou okamžiky na vrcholu. A to je ta intenzita, kterou nesmíme odmítat. 


V tomhle intimním období, víc než kdy jindy, je důležité být v dobré společnosti.

Už je to víc než rok, co jsem propadla kouzlu produktů rakouské značky Max&Me. Tanja, jeho zakladatelka je jednou z nejsrdečnějších osob, kterou jsem kdy poznala a to se promítá i do její práce. Tahle high vibe kosmetika má u mě v koupelně i duši své místo. Sdílím s vámi svoji zkušenost a třeba se budete chtít taky nechat rozmazlit. 


Usadit se, uklidnit a všechno to přijmout mi pomáhala květinová mlha The Intuitive. Je založená na vůni afrického dřeva Palo Santo a to je pro mě definicí zklidnění a rovnováhy už pár let. Jako vykuřovadlo ho doma používám snad skoro každý večer a jeho účinky neslábnou. Na The Intuitive je opravdu lehké si vytvořit závislost, zklidní totiž jakékoliv pocity nejistoty a těm se podle mě mámy čas od času nevyhnou. Říkám, že tahle voda hydratuje nejen plet, ale i mysl. 


Občas jsem byla všeho přesycená - moc informací, moc myšlenek a potřeba to ze sebe všechno smýt. K čištění pleti používám už dlouho pleťové mýdlo s obsahem zeleného jílu, na které nedám dopustit. Mýdla ale nemají tak dokonalou schopnost jako oleje - dostat se i do vrásek a dalších zákoutí obličeje. Proto je u mě druhým krokem očisty čistící pleťový olej. Ten od Maxe Purity & Grace má nádhernou zlatou barvu, zklidńující bylinnou vůni a v kontaktu s vlhkou pletí se mění na sametovou emulzi. V téhle fázi si čistění pořádně užívám a spojuji ho s krátkou masáží - minimálně nadočnicových oblouků, kde se mají tendenci ukládat starosti. Pro smývání oleje vždy používám žínku, která krásně odstraní zbytky oleje a připraví plet na finální krok. 


Ráno je jím pleťový olej I am the light. Ten v sobě snad opravdu ukrývá paprsky světla, vzhledem k tomu jak jasně dokáže rozzářit plet. Večer ale sahám po Beauty balmu, což je pro mě na plné čáře revoluční kosmetický kousek, bez kterého si to už neumím představit. Jakmile se teplem rozehřeje na obličeji, rozvoní se hřejivě exotickou vůní a mám pocit jako bych s ním slepovala kousky své pleti dohromady. 

Jeho sourozencem je Rescue balm a ačkoliv má dost podobné složení, ingredience jsou obsažené v jiném poměru. Rescue je tak o něco hutnější a má výrazně hojivé účinky. Je to můj nejlepší pomocník na popraskané bradavky nebo koutky na rtech. Při nočním krmení si totiž občas únavou zívnu a tak jsem se naučila chodit spát s preventivní vrstvou Rescue balmu v každém koutku #mamahack! 


Ačkoliv ve striích vidím krásu připomínající různá období, která k tělu patří - stejně jako vrásky ke stáří - nechtěla jsem jim nechat zas tolik prostoru. Během těhotenství jsem tak celé tělo mazala ráno i večer. Při mazání bříška jsem malýmu Gabrielovi vzkazovala, že se mnou je v bezpečí a pro to byl olej Circle of Protection jako stvořen. 


Čerstvý vzduch, pravidelný pohyb, kvalitní jídlo a pořádná dávka voňavých silic, olejů a másel ovlivňovala moji pohodu po celou dobu těhotenství. Hormonálním změnám, nestabilitě nálad a obavám se podle mě vyhnout nejde. Sebepéče mi ale pomohla je přijmout jako důležitou součást těhotenství. Vzniká totiž úplně nový vztah a láska, na kterou nejsme zvyklí a to je opravdu intenzivní proces, který si zaslouží extra dávku výživy a hydratace. 


Nezbývá mi než poděkovat Tanje a Maxovi za tu nejlepší možnou společnost.

NOVINKY