Home/ Blog

Zaříkávačka květin

Rozhovor s TANJOU GRUBER, zakladatelkou značky přírodní high-vibe kosmetiky Max and Me

Markéta Faustová, 16. ledna 2022

The intuitive, Purity and grace, I am the light…to jsou názvy vysoko vibračních pleťových olejů přírodní kosmetiky Max and Me, kterou se svým mužem Maxem založila Tanja Gruber u Vídně. Tuhle drobnou ženu byste si zamilovali. V každém jejím slově je nadšení, láska a oddanost tomu, co dělá. V očích jí září, když mluví o květinách, kterými se obklopuje od mala a považuje je za své přátele. Věří, že každá květina nese energii. S tímto vědomím ji vkládá do olejů, balzámů, krémů i masek. Síla rostliny pak proudí do kůže jako lék. S Tanjou jsme si povídali o rozhovorech s květinami, o vyhynulých druzích rostlin i o tom, jak si místo pouhého natírání krémem můžeme udělat rituál sebe péče.

Provází vás láska ke květinám od dětství?

Narodila jsem se na kraji Vídně mezi lesy. Celé dětství jsem si hrála mezi stromy a nikdy neměla v lese strach. Cítila jsem se v přírodě chráněná. Už jako malá holka jsem začala mluvit s květinami. Jedna květina pro mě dokázala být celý vesmír. Jako teenager jsem místo na večírky chodila za růžemi, které jsem pěstovala. Pokud toužíte být ve spojení s nějakým člověkem, chcete ho poznat do hloubky. Já jsem chtěla o každé květině vědět všechno. Četla jsem si o nich, seděla u nich a poslouchala je.

Ale vaše cesta nevedla přímo k povolání zahradnice nebo naturopatky…

Moji rodiče vlastnili velkou společnost a já jsem jako hodná dcera vystudovala ekonomiku a začala pracovat jako kreativní manažerka v reklamě. Ale pokud máte na tomhle světě nějakou misi, tak vás dostihne. Brzy jsem zjistila, že mezi mými klienty je hodně lidí, kteří se zajímají o přírodu a produkty pěstované přírodním způsobem. Začala jsem studovat aromaterapii a energetické léčení. Nakonec se mi podařilo propojit obě má přání z dětství – stát se zahradní architektkou a doktorkou. Ve své práci kombinuji léčitelství i bezmeznou lásku ke květinám.  

Vaše značka se jmenuje Max and Me. Tvoříte ji se svým mužem Maxem. Jak máte rozdělené role?

Můj muž je byznysmen, ale zároveň je to velmi vědomý člověk, který má duchovní přístup ke všemu, co dělá. Zajímá ho udržitelnost a dbá na to, co potřebuje naše planeta. Já jsem člověk, který přichází s nápady. Tak nějak tancuji okolo něj a vytvářím kreativní prostředí.

Jak probíhají vaše rozhovory s květinami, když tvoříte produkty May and me?

Žiji docela dynamický život, ale ve chvíli, kdy pracuji s květinami, ztiším se, naslouchám a otvírám prostor pro důvěru a tvoření. Většinou velmi intuitivně vyberu jednu květinu, která bude základem pro esenci. Potom už se otevřu celé kompozici. Nedávno jsem například hledala květinu s modrou aurou. Květiny, které ji mají, podněcují léčení. Nakonec jsem vybrala řebříček. Používal se během válek, když někdo hodně krvácel. Pomáhá ženám v jejich měsíčním cyklu. V Číně se využívá k předpovědi počasí. Otvírá vnitřní zrak. Věděla jsem, že je to ona. S květinami je to jako s lidmi. Když s nimi prohloubíte vztah, začnou vám věřit a otevřou celou škálu svého potenciálu.

Představte si, že máte teď na stole například palo santo. Jak s ním budete pracovat?

Dotknu se ho. Nacítím ho. Jdu do stavu meditace. Jsem s ním napojená v prostoru a najednou mi začne přicházet nějaká indicie. Třeba to, že by mělo být použito na tělo před tím, než se ponoří vody – a potom vím, že to bude třeba bath powder. Nebo se dozvím, s jakými jinými květinami by chtělo být ve společnosti. Třeba víte o levanduli všechno, ale stejně jako každá žena chce dělat něco jiného, tak i každá levandule bude jiná. Můžete mít v ruce levanduli, která chce léčit anebo levanduli, která chce rozvibrovávat.

Jaké květiny jsou pro vás spirituálně nejsilnější?

Je jich spousta, ale asi bych vypíchla řebříček, manukový med, frangipani a jasmín. S některými květinami trvalo dlouho, než jsem s nimi začala pracovat. Sama květina mi musí dát povolení. Asi byste tomu ani nevěřili, jak rostlina a srdce dokáží rezonovat.

Když se zamýšlím nad tím, jak každou květinku otočíte pomalu v prstech, jak se díváte na velké kosmetické průmysly?

Objednáváme ingredience jen od lidí, kteří žijí s respektem k přírodě. Když jdou sbírat ořechy, zeptají se rostliny, jestli smí a čekají na odpověď. Praktikují rituály, které získali od svých prarodičů. V každé rostlině, v každém plodu je pak láska, která otvírá srdce. To je velký rozdíl oproti plodinám, které pěstují a sklízí velké firmy po tunách.

I pokud pěstujete květiny přírodním způsobem, můžete ničit a využívat zemi. Někdy čekáme opravdu dlouho na některé květiny, ale víme, že budou ze správných míst. Proto budeme vždycky záměrně malým brandem.

Když mluvíme o tom, jak velké množství květin se skupuje pro kosmetický průmysl, je možné, aby některé rostliny nebo plodiny úplně vymizely tak jako zvířata?

Mnoho velkých firem kupuje zemi a vůbec neřeší lokální biodiverzitu. Začnou například pěstovat na půdě jen jednu plodinu nebo jeden strom. Nejsou to stromy, které tam chtějí růst. Jsou kultivovány. To jsem zjistila na vlastní kůži v deštném pralese.

Každá rostlina roste na určitém místě. Ve svém původním místě má největší sílu. Tím, že se přesazuje, dováží a pěstuje na jiných místech, svou energetickou hodnotu ztrácí. Rostlina je tvořená místem, lidmi, kteří se o ni starají, chemikáliemi, stejně jako deštěm, který, když je moc kyselý, pro ni není dobrý. Snažíme se získávat rostliny v jejich přírodním klimatu tak, aby nesly co nejsilnější energii. Takovýchto květin už je méně a méně. To jsou ty, které mizí.

Máte nějaké příběhy z komunikace s rostlinami, které si vybavíte?

Jednou jsme chtěli pracovat s jedním vzácným stromem, ale když jsme k němu přišli, cítili jsme, že má hodně nízkou energii. Když jsme se na něj napojily s mou duchovní učitelkou, věděly jsme, že trpí. Vytvořily jsme krásný rituál, kdy jsme vyjádřily omluvu za to, co se mu stalo. Bylo dojemné, jak se pak jeho vibrace zvýšila. Je potřeba opravdu myslet na to, jak s přírodou zacházíme.

Vaše značka se snaží ženám přinést poselství, že sebe-péče může být duchovní rituál.

Naše produkty mohou velmi rychle uvolnit napětí a přinést uvolnění. Dovolí vám se spojit sami se sebou. Jsme mámy, partnerky, máme tolik povinností. Snažíme se ženám nabídnout myšlenku, že si mohou 5 minut z toho dne ukrást pro sebe. Nemusí být mistryně ceremonií, ale přitom si mohou dopřát velký spirituální prožitek.

Jak byste vaše klientky k tomuto rituálu navedla? Jaké jsou vaše typy na uvolnění během dne?

Pokaždé, když cítím únavu, použiji olej na obličej. Máme kolem sebe tolik informací. Jsme zahlceni zprávami z médií. Konstantně jsme zavaleni myšlenkami. Proto ráda používám produkty, které uvolní oblast hlavy. Nejprve si zahřeji olej v dlaních a zhluboka se ho nadechnu. Náš limbický systém ho hned velmi silně navnímá. Spojím se tím i s energií květiny. Občas si uvědomím, že v každé květině je tolik slunce a ona mi ho teď přináší. Naše ruce jsou spojeny s meridiánem srdcem, pokaždé když se dotkneme sebe sama, můžeme cítit, že to děláme s láskou a vědomě. Je rozdíl se jen namazat a procítit to, že si dáváme péči a lásku. Pokud chceme, aby byla péče o naši pleť malým rituálem, měla by mít zahájení a závěr. Když ho končím, vyjadřuji vděčnost rostlinám, svým učitelům a zvědomím si, že mohu dělat své poslání. Každý může poděkovat za něco, co s ním rezonuje. Moje rituály nejsou moc dlouhé, ale velmi koncentrované. Cítím se po nich vždycky osvěženě.

Co je v současnosti vaše největší vášeň?

Zahrada. Máme krásný dům, ale ještě více doma se cítím ve své zahradě. Máme na šedesát obrovských stromů, starých duší. Každé ráno a každý večer jí jdeme pozdravit. Snažíme se dobře poznat rostliny, které pěstujeme. Vytvořili jsme také léčivou bylinnou zahradu, kterou máme rozdělenou na část pro oči, srdce, ledviny…To je můj srdcový projekt. Když jsem obklopená nádhernými květinami, bylinami, rostlinami, mám pocit, že jsem mezi přáteli a pokaždé když do zahrady vkročím, cítím hluboký vděk a pokoru k tomu, že se mohu věnovat tomu, co miluji. Mnoho věcí můžu vyjádřit slovy, ale tenhle pocit ne…

Empty content. Please select category to preview

MAX AND ME

THE INTUITIVE + PURITY & GRACE THE INTUITIVE + PURITY & GRACE loading
VYPRODÁNO -14%
Wishlist
RYCHLÝ NÁHLED
1 items left

THE INTUITIVE + PURITY & GRACE

3 940 Kč 3 350 Kč
THE INTUITIVE + MASK & WASH THE INTUITIVE + MASK & WASH loading
VYPRODÁNO -15%
Wishlist
RYCHLÝ NÁHLED
2 items left

THE INTUITIVE + MASK & WASH

4 550 Kč 3 860 Kč
THE INTUITIVE + RESCUE BALM THE INTUITIVE + RESCUE BALM loading
VYPRODÁNO -15%
Wishlist
RYCHLÝ NÁHLED
2 items left

THE INTUITIVE + RESCUE BALM

4 150 Kč 3 500 Kč
You are the medicine - ceremoniální koupelová maska You are the medicine - ceremoniální koupelová maska loading
VYPRODÁNO -Liquid error (sections/layouthub-61e439bf801d200a571111d2 line 198): divided by 0%
Wishlist
RYCHLÝ NÁHLED
2 items left