Dry brushing: (nejen) naše nová obsese

Dry brushing neboli „suché kartáčování těla“ je formou exfoliace, která se v mnoha kulturách používá již po několik staletí. Mechanické působení suchého kartáče na kůži má mnoho výhod: je to skvělé energizující a očistné ošetření, které zvyšuje krevní oběh a rozjasňuje pokožku; vylučuje mrtvé, dehydratované buňky, čímž stimuluje buněčný obrat a umožňuje lepší absorpci produktů; dočasně vyplňuje pokožku mikroskopickým otokem a snižuje tak výskyt celulitidy; je ideálním pomocníkem při jakékoliv očistě, neboť pomáhá vyplavovat toxiny z těla.

Tento rituál stimulace pokožky byl používán v několika kulturách od ajurvédy (systém alternativní medicíny s historickými kořeny na indickém subkontinentu) až po starověké Egypťany, Římany a tradiční čínskou medicínu. Finský odborník na výživu a naturopatický lékař Dr. Paavo Airola popularizoval dry brushing tak jak ho známe dnes před 30 lety. Zdůraznil jeho funkci pro zlepšení krevního oběhu, a také jeho benefity pro revitalizaci většiny našich orgánových systémů v těle. Dr. Airola zpopularizoval exfoliaci těla různými způsoby, do kterých řadil i suroviny a nástroje jako je písek, tyčinky a další.

NĚCO MÁLO Z HISTORIE
STAROVĚKÝ EGYPT
Staří Egypťané byli průkopníky mimořádných kosmetických rituálů. Říkalo se, že používali techniku suchého kartáčování již tisíce let nazpět. K exfoliaci používali přírodní enzymy z kyselého mléka a vína pro měkkou a pružnou pokožku.

ÁJURVÉDA
Ájurvéda je více než 5 tisíc let starý holistický systém zdravotní péče v Indii. Ájurvédské kartáčování za sucha, nazývané garshana (vyslovováno gar-shun-uh), bylo používáno ke stimulaci krevního oběhu a metabolismu. Garshana se tradičně dodnes provádí pomocí hrubých hedvábných nebo lněných rukavic, ačkoli mnozí dávají přednost použití přírodního kartáče na tělo.
ČÍNSKÁ MEDICÍNA Tradiční čínské suché kartáčování používá sušená vlákna tykvového ovoce zvaného hedvábný squash, běžně známý jako loofah neboli „lufa“. Zevně lze lufu použít samostatně nebo ve směsi se sezamovým olejem k odstranění odumřelé kůže a stimulaci krevního oběhu i metabolismu.

ŘECKO A ŘÍM
Staří Řekové a Římané používali strigily (bronzový nástroj se zakřivenou čepelí) s olivovým olejem, aby odstranili nečistoty, pot a olej před tím, než se šli vykoupat. Slavný starověký lékař a myslitel Aristoteles, otec medicíny, byl jedním z největších fanoušků právě těchto strigilů. Mnoho lidí v těchto dobách bylo se svými strigily dokonce i pohřbeno.

Jak na správné kartáčování?

1) RÁNO A NASUCHO Jak název napovídá, začínejte vždy na suché pokožce. Nejlepší čas na dry brushing je ráno těsně před sprchou. Zařaďte rituál jemně 2x týdně a nechte svou pokožku, aby si na nový druh mechanické masáže zvykla. Jak se bude vaše pokožka postupně přizpůsobovat, můžete začít kartáčovat každé ráno. Mělo by být provedeno tak hrubě a tvrdě, jak vám to jen bude vyhovovat. Ale dejte si vždy pozor na pihy, jizvy a otevřené rány vitz bod 3).


2) ZAČNĚTE OD SPODA
Ve starověké technice je kůže obvykle kartáčována směrem k srdci, počínaje nohama a rukama a postupným kartáčováním směrem k hrudi. Začněte na nohou a pokračujte směrem k hlavě. Vždy vysušte kartáč podle pokynů svého srdce. Na břiše a kloubech provádějte krouživé pohyby ve směru hodinových ručiček. Pokračujte dlouhými tahy od paží a nohou směrem k srdci.

3) NA OBLIČEJ RADĚJI ROLLER
Nikdy si nekartáčujte pokožku, která je poškozená (tj. řezné rány, akné, spáleniny od slunce, boláky atd.). Nečistěte si oblasti zarudnutí, zánětu nebo infekce. Pokud dojde k podráždění nebo zanícení pokožky, s kartáčováním na chvíli přestaňte a dejte si od něj několik dní pauzu – a rozhodně NEPOUŽÍVEJTE kartáč na obličej!

4) NEZAPOMEŇTE NA NÁSLEDNOU HYDRATACI
Po provedení dry brushingu je pokožka čistá a póry jsou otevřené, díky čemuž se pečující produkt může dostat hlouběji do pokožky. Následujte každý rituál kartáčování hydratačním tělovým olejem nebo krémem. Pokožka je po kartáčování zároveň vysušená a potřebuje výživu.

LINK NA NÁVOD PŘÍMO OD JOANNY: 

Hlavní benefity suchého kartáčování

ZMĚKČUJE KŮŽI
Jemně odlupuje a eliminuje odumřelé buňky, čímž napomáhá procesu její obnovy. Díky tomu se můžete vyhnout zarostlým chloupkům a keratóze pilaris.
RÝSUJE SVALY A PROKRVUJE Opakující se pohyby suchým kartáčem prokrvují kožní tkáň a vytvářejí tak pružnou, omlazenou, zářící pokožku, pomáhají rýsovat a tonizovat svaly a tkáně pod kůží. Pomáhá i redukovat výskyt celulitidy.

ROZPROUDÍ LYMFU
Lymfatický systém leží těsně pod povrchem pokožky a skládá se z několika orgánů, lymfatických uzlin, kanálů a cév, které transportují lymfu do celého těla. Pravidelné suché kartáčování stimuluje tyto uzliny, cévy a žlázy, a tak napomáhá normálnímu toku lymfy v těle, podporuje imunitní systém, přirozený proces detoxikace a pomáhá udržovat pokožku zdravou a zářící.

PODPORUJE BUNĚČNÝ OBRAT
Suché kartáčování odlupuje pokožku, pomáhá uvolňovat a odstraňovat odumřelé buňky, což dělá kůži měkčí a hebčí. Kartáčování také pomáhá čistit póry, odstraňovat z nich olej a zbytky nečistot. Touto podporou buněčného obratu a stimulací lymfy udržuje ucpání pórů na uzdě, a je tak skvělým pomocníkem při bolestivých cystických problémech (akné apod.).

Joanna Czech Kartáč na tělo dry brush
Joanna Czech Kartáč na tělo dry brush
Joanna Czech Dry brush Kartáč na tělo
Joanna Czech Dry brush Kartáč na tělo

Masážní kartáč na tělo

1 050 Kč
Tělový olej Crystal beauty - Byssine
Tělový olej Crystal beauty - Byssine
Tělový olej Crystal beauty - Byssine
Tělový olej Crystal beauty - Byssine

Tělový olej Crystal beauty

2 000 Kč
Lufa
Lufa
Lufa
Lufa

Lufa

105 Kč
Fur hedvábný scrub - Byssine
Fur hedvábný scrub - Byssine
Fur hedvábný scrub - Byssine

Fur hedvábný scrub

1 300 Kč
Section

Prozkoumejte všechny nezbytnosti v péči o tělo